Blogolunk / Egészség

Megeszed a torzsáját, vagy kidobod?

loading...

A káposztatorzsa kiváló diétás élelmiszer, alacsony kalóriatartalommal, magas kálium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin-tartalommal. Érdemes odafigyelni e zöldség különböző részeinek vitamintartalmára. Végül is a káposzta maximális előnyei a torzsában és a felső levelekben rejlenek.

Folsavat tartalmaz, amely normalizálja az anyagcserét és a keringést.
A magban található tartronsav szklerotikus hatású, megakadályozza a koleszterin és a zsírok lerakódását. A sav a hőkezeléssel elpusztul, ezért olyan hasznos, ha nyersen “ropogtatjuk”.
Megjegyzendő, hogy erre a célra a kései fehér káposzta jó, nem a korai zöld.

A népi gyógyászatban a fehér káposzta gyökeréből és torzsájából rákellenes főzetet készítenek:

Finomra vágunk egy friss káposztatorzsát és napraforgóolajat öntünk rá, ezzel párhuzamosan 2 evőkanál finomra vágott útszéli bogáncs levelet 1,5 csésze forrásban lévő vízzel leöntünk, az edényt lefedjük és fél órán át így tartjuk. A kész főzetet leszűrjük, és a káposztatorzsából kinyert levet lecsöpögtetjük. Ezután adjuk hozzá a bogáncslevél főzethez. Az így kapott keveréket reggel egy italban kell meginni.

A káposztagyökérből alkoholos daganatellenes készítmény is készíthető:

loading...

A káposztagyökeret megmossák, összetörik, porrá őrlik, majd átszitálják. Ezután vegyen 3 evőkanálnyit ebből a porból, öntsön rá 0,5 liter száraz vörösbort, és hagyja állni két hétig hideg, sötét helyen (lehetőleg üvegben). Ez idő alatt a tinktúrát többször fel kell rázni. Az így kapott gyógyszert naponta 2-szer (reggel és este) 30 ml mennyiségben kell bevenni. 10 nap után tartson tíz napos szünetet, majd a kezelés folytatódik.

A fehér káposzta gyökerek daganatellenes infúziója:

1 evőkanál friss vagy szárított káposzta gyökérre, öntsünk 0,5 liter forrásban lévő vizet, fedjük le és 8-10 órán át áztassuk. Az így kapott infúziót szűrje le, és igyon naponta 3-4 alkalommal 1/4 csészényit 15 perccel étkezés előtt.

Mindenütt elterjedt és élelmiszerként való felhasználása ellenére a káposzta és különösen a szára ellenjavallt. A nyers szárat nem szabad folyamatosan fogyasztani, mert felhalmozódnak benne a káros anyagok, amelyeket a zöldség a növekedés során felszívott (rézsók, nitrátok, kadmium). Ha túl sok van belőlük, allergiát, ételmérgezést vagy gyomorfájást okozhatnak. A nitrátfelesleg a vegyszeres műtrágyák túlzott használata vagy a (trágyával való gyakori trágyázásból származó) erős nitrogénfelesleg esetén fordul elő. Amikor a kertben, a saját ágyásunkban termesztünk, ez nagyon ritkán fordul elő (nem vagyunk a saját ellenségeink). De a magánvállalkozók gyakran túlbecsülik a műtrágyák normáját, hogy korai termést vagy súlyos káposztát kapjanak. Az ilyen káposztát a piacon a csíra vágásáról lehet felismerni. Ha a káposzta túl sok nitrátot tartalmaz, akkor a káposzta nem tiszta fehér, hanem sötét vagy rózsaszínű foltokat mutat. Ezért ajánlatos a kertből származó zöldséget fogyasztani, ha megteheti.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial