Blogolunk / Egészség

Meg kell erősítenem az immunrendszeremet?

loading...

Az egészséges ember immunrendszere tökéletesen képes arra, hogy saját maga megvédje a szervezetet a betegséget okozó kórokozóktól.

Lehetséges-e beavatkozni az immunrendszerbe, és segíteni, hogy megerősödjön?

Az immunrendszer nem egy szerv, hanem egy egész, nagy és összetett rendszer, amely magában foglalja a lépet, a májat, a vakbelet, a tímuszt, a csontvelőt, a nyirokszövetet és a vérsejteket.

Az immunrendszer felismeri a fertőzést, a daganatot, a sérülést vagy bármely más kóros folyamatot a szervezetben. Ez az immunválasz része, amelynek célja az idegen anyag elpusztítása.

Az „immunerősítő” vagy „immunrendszert támogató” címkével ellátott vitaminok, táplálékkiegészítők és élelmiszerek nem úgy működnek, ahogy a címke állítja.

Nincs bizonyíték arra, hogy valóban erősítik az immunrendszert.

Az immunrendszer erősítése gyógyszerekkel

Ennek a „kezelésnek” a gyakorlása életveszélyes lehet egy egészséges ember számára.

Az immunstimulánsokat veleszületett (genetikai) vagy szerzett (pl. HIV) immunhiányban, az immunrendszer bármely részének betegségében vagy patológiájában szenvedő, vagy immunszuppresszív kezelésben (rákban) részesülő személyek számára írják fel.

A kezelést orvos írja elő immunológiai vizsgálat után.

A legjobb immunerősítő az egészséges életmód

Bár ma még nem 100 százalékig biztos, hogy az egészséges életmód közvetlenül fokozza az immunitást, az egészséges életmód a legjobb lépés, amit tehetünk az immunrendszer természetes működésének elősegítése érdekében.

A tudomány folyamatosan vizsgálja az étrend, a testmozgás, az életkor, a stressz és más tényezők hatását az immunválaszra mind az állatok, mind az emberek esetében. Eközben az általános egészséges életmóddal kapcsolatos stratégiáknak van értelme, mert valószínűleg segítik az immunrendszer működését, és bizonyítottan előnyösek az egészség megőrzése és javítása szempontjából.

Melegebben öltözzünk, ha hideg van?

loading...

Nem a hideg levegő – kivéve persze a hipotermiát – okozza a gyakori megbetegedéseket, hanem az akut légúti fertőzések megnövekedett előfordulása a hideg évszakban. Ezt az időszakot „megfázás és influenza szezonjának” is nevezik.

Télen az emberek több időt töltenek zárt térben, kevesebbet a szabadban, és a szervezett csapatokban való tanulás és munka a fertőzések gyors terjedéséhez vezet a csapaton és a családon belül.

Kanadai tudósok több száz orvosi tanulmányt elemeztek a témában, és saját vizsgálatokat is végeztek. Arra a következtetésre jutottak, hogy nem kell aggódni a mérsékelt hidegnek való kitettség miatt – ez nincs káros hatással az ember immunrendszerére. Öltözzünk melegebben, ha hideg van odakint? Igen, ha a hideg levegő kényelmetlenül érzi magát, vagy ha hosszú sétát vagy munkát tervez fagyos hőmérsékleten.

Akkor hogyan nem lehetsz beteg, ha nem szedsz immunerősítő gyógyszert?

Hagyja békén az immunrendszerét, és ne avatkozzon bele, ne szedjen semmilyen gyógyszert az „immunitás” érdekében, különösen ne az orvosával való konzultáció nélkül.

Ne dohányozzon.

Tartson magas gyümölcs- és zöldség-, fehérje- és szénhidráttartalmú étrendet. A tudósok már régóta bizonyították, hogy a szegénységben élő és alultáplált emberek jobban ki vannak téve a fertőző betegségeknek.

Legyen fizikailag aktív.

Tartsa fenn az egészséges testsúlyt.

Csökkentse vagy hagyja abba az alkoholfogyasztást.

Aludjon eleget.

A fertőzés elkerülése érdekében tegyen természetes fertőzésgátló intézkedéseket (nem immunstimulánsokat), például gyakori kézmosás szappannal és vízzel, valamint a hús alapos megfőzése.

Minimalizálja a stresszt.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial