Blogolunk / Egészség

Itt az ideje, hogy fogorvoshoz forduljon?

loading...

Nem mindenki gondolja úgy, hogy a fogorvoshoz kell menni a megelőző kezelés miatt, egyesek biztosak abban, hogy a fogaik egészségesek, amíg megmossák őket, és nem fájnak. De nem mindig elég a fogmosás a fogszuvasodás és más szájbetegségek elleni védelemhez. Néha kezelésre van szükség.

Fájdalommal, kellemetlenséggel és kellemetlen érzéssel a teste jelzi, hogy valami nincs rendben. Hallgassa meg.

Fogfájás

A fájdalom figyelmeztető jel arra, hogy ideje felkeresni a fogorvost, és veszélyes halogatni. A fogszuvasodás, a pulpitisz (a fogpép szövetére átterjedt gyulladás) vagy a parodontitis (a gyulladás a fog gyökerei körüli szövetekre is átterjedt) fájdalommal járhat. Ne várd, hogy ezek maguktól elmúlnak.

Ne várjon addig, amíg a fájdalom elviselhetetlenné válik!

Vérző íny

Ha fogmosás közben vért vesz észre, akkor vagy túl agresszívan mossa a fogait, vagy valami baj van az ínyével.

Az alkalmi ínyvérzés általában nem káros, de a tartós vérzés az ínybetegség jele lehet, egy előrehaladott ínybetegségé, amely fogak meglazulását és fogvesztést okozhat.

A fogak lazulása

A fogak meglazulása a legtöbb esetben a fogágybetegség következménye, amelyben a csonttömeg elvesztése észrevétlenül haladhat előre. A tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor már túl késő. Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés, hogy a folyamat megállítható legyen. Minél korábban észlelik a betegséget, annál nagyobb az esély a fogak megmentésére.

Az íny visszahúzódása

Az ínyvisszahúzódás az öregedési folyamat normális része lehet: a 65 év felettiek 88%-ának legalább egy foga körül az ínye visszahúzódik. A recesszió azonban az ínybetegség jele is lehet. Az okoktól függetlenül a fogínyszövet hiányossága kiteszi a fogak gyökereit, növelve a fogszuvasodás, a fertőzés, a fájdalom és a fogvesztés valószínűségét. Ha időben felismerik, lehetőség van a folyamat megállítására.

Rossz lehelet

loading...

Ha a rossz lehelet fogmosás után is fennáll, az helytelen higiéniára utalhat. Ha a lepedéket nem távolítják el, az baktériumokat rejt, és rossz leheletet okoz. A rossz lehelet ínybetegségre, fogszuvasodásra vagy más betegségekre is utalhat.

Fekélyek

A fekélyek egészséges embereknél általában ritkák, és egy-két héten belül maguktól elmúlnak. Ha azonban a folyamat elhúzódik, vagy az elváltozás területe megnagyobbodik, a kezelést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A gombás fertőzés (candidiasis vagy szájpenész) fehér sebek formájában jelentkezhet a nyelven, az arc belső oldalán és a felső szájpadláson. A cukorbetegek hajlamosabbak a szájpenészre. Még ha csak szájgyulladásról van is szó, jobb, ha orvoshoz fordul, aki elmagyarázza, hogyan kell kezelni egy ilyen problémát.

A fog- és ínybetegségnek gyakran nincsenek figyelmeztető jelei. Ezért rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra, még akkor is, ha semmi sem zavarja. Ez segít megőrizni a fogak egészségét.

Ügyeljen a fogai egészségére:

Naponta kétszer mosson fogat körülbelül két percig minden alkalommal. Ne feküdjön le, amíg nem mosott fogat.

Rendszeresen cserélje fogkeféjét. Kéthavonta egyszer elegendő de gyakrabban is megteheti. Amint a sörték bolyhosodnak, azonnal cserélje ki a fogkefét. A kefétől és az ezzel járó erőfeszítésektől függően ez a tervezett csereidőpont előtt is megtörténhet. A sérült sörtékkel rendelkező fogkefe nem hatékony. A kemény sörtéjű fogkefe sérülést okozhat az ínynek.

Fogselyem, hogy eltávolítsa az ételmaradékokat és a lepedéket a fogak között.

Kérdezze meg fogorvosát, hogy milyen fogkrémet használjon a fogszuvasodás megelőzésére.

Ha műfogsort visel, minden nap tisztítsa meg.

Korlátozza az édes és savanyú ételeket. A baktériumok a cukrot a szájban savakká alakítják, ami tönkreteheti a fogzománcot. A savanyú gyümölcsök szintén károsítják a zománcot.

Hagyja abba a dohányzást; gyengíti az immunrendszert, megnehezíti a szájban lévő fertőzések elleni küzdelmet és akadályozza az íny gyógyulását.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial