Blogolunk / Egészség

Hogyan csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?

loading...

A rejtett zsírok forrásai

Az embernek szüksége van zsírokra a megfelelő működéshez; ezek fontos energiaforrások. A nagy mennyiségű telített és transzzsírok azonban komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, és az egészséges étrend kialakítását megnehezíti, hogy egyes élelmiszerekben rejtett zsírok vannak.

A zsírok növényi és állati zsírokból állnak. És a szervezetnek mindegyikre szüksége van, de különböző arányban. A szakértők azt javasolják, hogy a zsíroknak az étrend teljes kalóriaértékének körülbelül 30 %-át kell kitenniük.

A zsírokat telített és telítetlen zsírokra is fel lehet osztani. A telítetlen zsírok többnyire növényi eredetűek, például az avokádóban, a mogyoróban és a szezámmagban találhatók. A tőkehalmájolaj egy másik telítetlen zsír; omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek nagyon fontosak az ember számára.

A telített zsírok a húsokban, tejtermékekben és sajtokban, kókuszolajban vagy pékárukban találhatók.

Válasszon különböző növényi és állati zsírforrásokat, és kombinálja őket egymással. Ez változatosabb és kiegyensúlyozottabb étrendet tesz lehetővé.

loading...

A zsíroknak van egy másik különálló csoportja is – a transzzsírok. A transzzsírok a telített zsírok egy fajtája, amelyek a zsírmolekula különleges térszerkezetével rendelkeznek. Ezek egyaránt lehetnek természetes eredetűek, például az állati húsban, és iparilag előállítottak. Az ipari transzzsírokat növényi zsírok, például a sütemények és péksütemények előállításához gyakran használt margarin hidrogénezésével nyerik.

A WHO becslése szerint évente több mint 500 000 ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben a transzzsírok fogyasztása miatt. A transzzsírok fogyasztása felgyorsítja az érelmeszesedés és a II. típusú cukorbetegség kialakulását.

A transzzsírok mennyiségét az étrendben minimálisra kell csökkenteni.

A rejtett zsírok leggyakoribb forrásai a transzzsírok. Hidrogénezett transzzsírokat találhatsz a kolbászokban, virslikben, pékárukban, chipsekben és más mélyhűtött ételekben. Az összetételben gyakran találsz “részben hidrogénezett” vagy “hidrogénezett” zsírt, amivel a gyártók leplezik a transzzsírok jelenlétét a termékekben.

Ha van hidrogénezett zsír, akkor transzzsír van a termékben.

Hogyan csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát? Nem kell teljesen elhagynia a zsírokat, de a transzzsírokat és a telített zsírokat telítetlen zsírokkal kell helyettesítenie. Ez azt jelenti, hogy az étlapra minimálisan feldolgozott élelmiszereket kell felvenni: gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, növényi olajokat és tenger gyümölcseit. Fogyasztásuk kevesebb egészségügyi kockázatot jelent.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial