Egészség / Tippek

Hihetetlen, de a memóriazavar ellenszere végig itt volt a szemünk előtt !!!

Hirdetés

loading...

Jó hír a mértékletes, minőségi borfogyasztóknak! Egy kutatás igazolja, hogy a vörösbor egyik összetevője segíthet az időskori elbutulás ellen folytatott küzdelemben, bár ezt eddig még csak állatkísérletekkel támasztották alá.

A kísérlet

Középkorú patkányokat ezzel a bizonyos, reszveratrol nevű összetevővel kezeltek, melynek hatására javult az állatok tanulási képessége, memóriája és még a hangulatuk is, azokhoz az egyedekhez képest, akik nem részesültek a kezelésben. Bizonyára tisztában van már a vörösbor jótékony hatásainak számon tartott hosszú listájával. Azért lehetséges, hogy olyan sok tétel szerepel rajta, mert a szőlőben is megtalálható a polifenolnak nevezett hatóanyag, amiről köztudott, hogy antioxidáns hatással rendelkezik. A vörösborokban a polifenol a 2000-4000 mg/liter értéket is elérheti, szemben a fehérborral, ahol a polifenol tartalom csak a 150-300 mg/liter körül alakul. Az antioxidánsok abban játszanak szerepet, hogy meggátolják a szervezetünk építőanyagainak kémiai sérülését, segítenek lekötni az úgynevezett szabad gyököket, amelyek károsodást okozhatnának.

Most a reszveratrol nevű polifenol kerül a reflektorfénybe

Ez az összetevő több élelmiszerben is megtalálható, kezdve a sort a már említett kékszőlő héjával, az áfonyában, a mogyoróban és még a kakaóban is. Habár kevés tanulmány igazolta eddig az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatását, laboratóriumi és állatkísérletek bizonyították, hogy nagy mennyiségben fogyasztva gyulladásgátló és rákellenes tulajdonsággal bír. Mi több, a keringési rendszerre is kedvező hatású, mert fokozza a szervezet nitrogén-oxid szintjét, amely az erek keresztmetszetének tágításáért és az érösszehúzódás csökkentéséért is felelős, így kisebb az esély kardiovaszkuláris betegség kifejlődésére. Az eddig is tárgyalt összetevő az új vérerek kialakulásában is fontos szerepet játszik, tudósok laboratóriumi vizsgálatok között azt kutatták, hogy ez vajon képes lehet-e ellensúlyozni az időskori memóriaromlást és az általánossá váló rossz hangulatot. Az agyunk azon területe, amely a tanulásért és emlékezetünkért felel (a hippokampusz), ahogyan egyre öregszünk csökkenő vérkeringéssel, sejthalállal és belső gyulladásokkal kell, hogy megbirkózzon.

Hirdetés

loading...

Ezt a felvetést a Texas állambeli A&M Egyetem kutatói tesztelték patkányok két csoportján. A megfigyelés kezdetekor azonos szinten állt mindkét csoport, majd a reszveratrolos kezelés után megállapították, hogy azok a patkányok teljesítenek jobban, akik kaptak a szerből. Az ő szervezetükben megnőtt az új erek kialakulásának irama az említett agyi területen, illetve jelentősen csökkent a sejthalál és a gyulladások száma. Ebből kifolyólag javulhatott a patkányok tanulási képessége.

Sajtóközleményében Ashok Shetty, a kutatás vezetője elmondta, ez a tanulmány az új bizonyíték arra, hogy a középkorúként megkezdett reszveratrolos kezelés valóban segíthet megvédeni a memóriát és a hangulatot a kor előrehaladtával kialakuló problémáktól. Ne feledje, a kulcs a mértékletesség: az ajánlott ideális napi bevitel vörösborból férfiaknál 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: tudnodkell.info

Facebook Hozzászólások
Itt tudod kedvelni és megosztani a bejegyzést:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial