Egészség / Tippek

Fáj a talpad reggel, vagy amikor felállsz? Ezt kell tudnod róla!

loading...

Amint arról a Healthline beszámolt, az emberek több mint 50% -a  szenved, vagy szenvedett valaha talpfájdalomtól. A leggyakoribb ilyen jellegű betegség a talpi fascia – egy vékony szalag gyulladása, amely összeköti a sarkat a láb első részével. Ennek a szimptómának a neve: talpi fasciitis.

Talpi fasciitis általában az ismétlődő mozgás, vagy súlygyarapodás miatt következik be. A sportolók, a terhes nők és azok, akiknek munkája megköveteli a hosszú ideig tartó állást a leginkább érintett csoportok. Az ismétlődő mozgás és a nagy testsúlyt gyulladást és fájdalmat eredményez a talpban.

Ha te is megfelelsz ennek a feltételnek, van néhány dolog, amit tehetünk, a megelőzésért és a kezelésre.

KEZELÉS

A talpi fasciitisz egyik leghatékonyabb kezelése  a nyújtás, mert segít lazítani a feszes izmokat, amelyek rontják a helyzetet.

Ülő Gyakorlatok

Ezek a gyakorlatok nagyon könnyűek a legtöbb ember számára. A következő 3 gyakorlat a leginkább előnyös a Healthline szerint.

  • A talpad alatt forgass egy vizes palackot, vagy egy  hasonló alakú tárgyat. Csináld legalább 5 percet  naponta.
  • Helyezd az egyik lábad a másik tetejére, majd húzd fel a nagylábujjad. Tartsd így 15 másodpercig, majd engedd le, ezt ismételd meg háromszor. Majd cserélj lábat.
  • Fogj egy törülközőt, Helyezd a talpad alá, a két végét tartsd a kezedben, majd húzd felfelé, úgy hogy a lábad ki van nyújtva magad előtt.  Maradj ebben a helyzetben 15-30 másodpercig. Ismételd meg háromszor mindkét lábbal.

MEGELŐZÉS

Egészséges testsúly

Az egyik fő bűnös a túlsúly. Ez azt jelenti, hogy az egészséges súly esetén nem történik felesleges nyomás a testre, különösen a lábra.

loading...

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás nemcsak segít fenntartani az egészséges testsúlyt, de  erősíti is az izmokat és az ízületeket, ami csökkenti annak kockázatát, hogy az ínszalagok szűküljenek .

Biztosítani kell megfelelő támasztást

Megfelelő lábbeli is fontos, amely biztonságosan tartja a lábat. Másrészt egy mezítláb járás, vagy nem megfelelő cipő különös megterhelést jelent a sarkakra és a lábra.

Vedd lazán

Mindig szánj időt a pihenésre a lábad számára is, győződj meg arról, hogy nem végzel hosszan egy tevékenységet a sarkad és a lábad védelme érdekében, azért, hogy megóvd a hosszabb ideig ismétlődő mozgástól.

lassan indulj

Mindenképp végezz bemelegítést edzés előtt, mert bemelegítés nélkül végzett mozgás gyakran sérüléshez vezethet.

Kétségtelen, a láb estében nagyon fontos a megfelelő testtartás. Ha  talpi fasciitistől, szenvedsz, nem vesztegetheted az idődet, mindenképp kérd az orvosod tanácsát is.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: aztbeszelik.com

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial