Érdekesség / Technika / Tippek

Folttisztítási tippek a leggyakoribb foltokra

loading...

Nem kell pánikba esni ha a kedvenc ruhánkon folt esett. A leggyakoribbak az örökmozgó gyerekek ruháin keletkezett étel-ital, tinta, festék vagy fű foltok. De a felnőttekkel is előfordul ilyen baleset, kiömlött kávé, paradicsomszósz, paprikás szaft és így tovább. Szinte minden foltra van megoldás! Íme a leggyakoribb foltok és eltávolítási tippek.

– használjon régi fogkefét és hígított fehér ecetet vagy ammóniát. Csak óvatosan járjon el a dörzsöléssel és az adagolással. Utána öblítsük ki, mossuk át öblítővel.

Piros foltok világos ruhán – sóval dörzsöljük be, majd éjjel áztassuk mosószeres vízben. Ha nem vagyunk otthon, szerezzünk be szódabikarbónát és vízzel hígítva azzal a pasztával dörzsöljük be, hagyjuk hatni 5-10 percig majd öblítsük ki.

Csokoládé folt – folyékony mosogatószert csöppentsünk a foltra, hagyjuk hatni, majd meleg vízzel öblítsük ki. Színes ruháknál használható még az ammónia, fehér ruháknál a hidrogén-peroxid.

Rágógumi – Tegyük a fagyasztóba a ruhát és ha keményre fagyott próbáljuk eltávolítani a rágót a szövetből.

Ragasztó – vizes bázisú ragasztót mosogatószerrel és vízzel el tudjuk távolítani, de a makacs, ipari ragasztónál tisztítóba kell vinnünk a holmit.

Gyümölcslé – áztassuk ecetes hideg vízben (1 rész ecet/2 rész víz arányban) legalább 30 percre. Majd öblítsük langyos vízzel.

loading...

Kávé – a kávé könnyen kijön, ha azonnal szódabikarbónás meleg vízbe áztatjuk az érintett ruhadarabot, vagy mosószerrel és meleg vízzel kimossuk.

Sár – egyszerű folt és könnyen kijön melegvizes mosószeres tisztítással a szokásos módon.

Zsír vagy olaj – az olajos foltok legjobb oldószere a mosogatószer! Csöppentsünk töményen a száraz foltra, hagyjuk így mosásig majd a szokásos módon tisztítsuk.

Tinta – áztassuk tejben a ruhát éjszakára és másnap a szokásos módon mossuk ki.

Vér – azonnal tartsuk a hideg vízsugár alá mindaddig amíg teljesen ki nem mossa a szövetből a vérfoltot. Fehér ruhánál és makacs, száradt vérfoltnál a hidrogén-peroxid használható.

Izzadáság, sárgás folt – meleg vizes mosószer enzimbe vagy mosószódába áztassuk majd mossuk ki a szokásos módon.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial