Blogolunk / Egészség

Csontritkulás: a kalcium megtartása nagyon fontos

loading...

A csontritkulás a csontsűrűség fokozatos csökkenése, ami a csontok szilárdságának csökkenését eredményezi. Leggyakrabban a nőket érinti, különösen a menstruáció utáni időszakban.

A csontritkulás már a legnormálisabb igénybevételek mellett is a törések fokozott kockázatához vezet. Az orvosok már nem járványról, hanem csontritkulás-járványról beszélnek. Gyakran nevezik „csendes gyilkosnak”, és ez a betegség hosszú, tünetmentes lefolyásának köszönhető: sok beteg csak akkor szerez tudomást a csontritkulásról, amikor csonttörést szenved.

A csontritkulás jelei

A kalcium és a foszfor ásványi anyagok adják a csontok keménységét. A csont sűrűsége az arányuktól függ. Az első 25-30 évben nő, majd lassan csökken. Ezek a folyamatok a genetikától, az életkörülményektől, a táplálkozástól és a betegségektől függően mindenkinél másképp zajlanak. A csontritkulás kialakulásának azonban van néhány gyakori tünete.

*Indokolatlan fáradtság és kimerültség.
*Fájdalom az ágyéki és keresztcsonti gerincben, a bokában, a csípőben és a medencecsontokban.
*A gyomor-bélrendszer betegségei, cukorbetegség, allergia és egyéb, anyagcserezavarokkal és sóanyagcserével kapcsolatos állapotok.
*Az ősz haj korai megjelenése.
*Romló testtartás. A magasság 1-1,5 cm-nél nagyobb mértékű csökkenése nagyon komoly jelzés, hogy forduljon szakemberhez.
*Éjszakai görcsök a lábakban.
*A körmök repedezése és törékenysége.
*Parodontális betegségek kialakulása és a lepedék növekedése.

loading...

A csontritkulás megelőzése egészséges táplálkozással

A csontritkulás megelőzése érdekében az embernek elegendő kalciumot kell bevinnie a táplálékába. Normális esetben napi 600-800 mg kalciumot kapunk a tejtermékekkel, de a megfelelő csontregenerációhoz 1000-1200 mg-ra van szükség. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy a napi étrendhez kalciumkészítményeket is adjunk. Ezenkívül elegendő D-vitamint is be kell juttatnia. Átlagosan 100 nemzetközi egységnyi D-vitamin nyerhető olyan élelmiszerekből, mint a tojás, a vaj és a hús. De ez nagyon alacsony.

Napi 600-1000 egységre van szükségünk. Az étrendben is optimális mennyiségű fehérjének kell lennie – napi egy gramm súlykilogrammonként, több zöldség, saláta.

Milyen ételeket kell kerülni csontritkulás esetén?

Nem minden élelmiszer jó a csontritkulás ellen. Egyes ételek zavarhatják a kezelést, mivel csökkentik a kalciumszintet.
A nagy mennyiségű kávé, erős tea és só elősegíti a kalcium kiválasztását a vizelettel.
Alkoholos italok – zavarják a kalcium felszívódását a vékonybélben.
Szénsavas italok – sav-lúg egyensúlyhiányhoz vezetnek. Ez viszont hozzájárul a kalcium kioldódásához a szervezetből.
Felesleges vitaminok. Furcsának tűnhet, de a túl sok vitamin, különösen az A-vitamin szedése szintén kalciumkiválasztáshoz vezet.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial