Blogolunk / Egészség

Az orvosom azt tanácsolta, hogy igyak egy kis porcsinfű infúziót az epekövemre

loading...

Annánál, a szomszédunk édesanyjánál epekövet találtak. Nagy fájdalmai voltak. Nem tudott enni semmit, gyakran hívták a mentőket, nem operálták meg, féltek, hogy a szíve leáll.

Néhány évvel ezelőtt, amikor epekövet diagnosztizáltak nálam, az orvosom azt tanácsolta, hogy igyak egy kis porcsinfű infúziót, amit meg is tettem.

A porcsinfű jellemzői

A porcsinfű a keserűfűfélék (Polygunaceae) családjába tartozó, egynyári növény. Szárazabb réteken, tarlókon, utak mentén találkozhatunk vele. Szárai a talajon szétterültek (vagy füvek között felállók), 20-40 cm hosszúak, ízeltek, szívósak, az ízeket barna, hártyás hüvely veszi körül. Levelei lándzsa alakúak vagy elliptikusak, ép szélűek, szélükön érdesek, 1-2 cm hosszúak. Virágai aprók, a levelek hónaljában csomókban állnak, zöldes fehérek, szélük rózsaszín. Egész nyáron át virágzik.

Herbája: virágos szára és levelei

Gyűjtése: júniustól augusztusig leveles szárát gyűjtjük, még virágzás előtt

loading...

A növény hatóanyagai: cserzőanyagokat, ásványi anyagokat (szilikátok), szerves savakat (beleértve az aszkorbinsavat is), illóolajokat, flavonglikozidokat (avikularin), szénhidrátokat, karotint, E-vitamint, szaponinokat tartalmaz.

Most ajánlottam egy receptet Annának:

Tegyünk 2 evőkanál porcsinfüvet kb. 0,7 liter forrásban lévő vízbe, és alacsony hőfokon 5-7 percig forraljuk. 20 percig áztassa, szűrje le, hűtse le, és igyon naponta 3-szor 20-30 perccel étkezés előtt 1/4 csészényit.

5 hónap elteltével Anna eljött, hogy megköszönje a kezelés eredményét. Azt tanácsoltam neki, hogy továbbra is igyon 1/4 csésze legalább naponta egyszer.

Elkezdte termeszteni, és a betakarítás idejéről érdeklődött. Akkor szüreteljük, amikor az porcsinfüvet apró rózsaszínű virágok borítják.

Pontosítom a közzétett receptet: a porcsinfű nem távolítja el a köveket, hanem puhítja őket. Fájdalommentesen jönnek ki. Egy feltétel: ne igyuk alkalmanként: 10 napig inni, 1 nap vagy 2 nap szünet és újra inni. Fél év múlva
nézze meg. Ha még mindig vannak kövei, folytassa a porcsinfű szedését.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial