Blogolunk / Egészség

Az omega-3 hiány 6 jelét mindenkinek, különösen a nőknek érdemes ismernie

loading...

És itt van, hogy miért van rá olyan nagy szükségünk!

A kutatások megerősítik: az omega-3 hiánya számos negatív egészségügyi hatással jár!

A tipikus modern étrend hemzseg a zsíroktól, és ez közismert tény! Egy ilyen étrend mellett több mint könnyű lenne feltételezni, hogy a napi omega-3 szükségleteket a nap folyamán teljesítjük. Ez azonban nem így van.

A legtöbbünknek hiány van ebből a tápanyagból, aminek számos negatív egészségügyi hatása van.

6 tünet, amelyek az omega-3 zsírsav hiányát jelzik a szervezetben:

  1. Elhízás

Az omega-3 zsírsavak fokozzák a sejtek aktivitását, ami azt jelenti, hogy a sejtek anyagcseréje szempontjából kiemelkedően fontosak. Akinek az étrendje nem tartalmaz elegendő omega-3 zsírsavat, annak lassabb az anyagcseréje, ami viszont túlzott súlygyarapodáshoz vezet.

  1. Szívbetegség

A szívbetegségek okozta halálesetek akár 40%-a a magas koleszterinszintnek tudható be. A jó hír az, hogy az omega-3 zsírsavak beiktatása a napi étrendbe segít csökkenteni ezeket, ami csökkenti a hirtelen szívelégtelenség kockázatát.

  1. Ekcéma

Az ekcéma egy olyan típusú kiütés, amelyet gyakran az omega-3 hiányának tulajdonítanak. Egy tanulmány megállapította, hogy ez az állapot sikeresen kezelhető az omega-3 zsírsavak étrendbe való bevitelével. A legtöbbünknek hiány van ebből a tápanyagból, aminek számos negatív egészségügyi hatása van.

6 tünet, amelyek az omega-3 zsírsav hiányát jelzik a szervezetben:

  1. Elhízás
loading...

Az omega-3 zsírsavak fokozzák a sejtek aktivitását, ami azt jelenti, hogy a sejtek anyagcseréje szempontjából kiemelkedően fontosak. Akinek az étrendje nem tartalmaz elegendő omega-3 zsírsavat, annak lassabb az anyagcseréje, ami viszont túlzott súlygyarapodáshoz vezet.

  1. Szívbetegség

A szívbetegségek okozta halálesetek akár 40%-a a magas LΠHΠ koleszterinszintnek tudható be. A jó hír az, hogy az omega-3 zsírsavak beiktatása a napi étrendbe segít csökkenteni ezeket, ami csökkenti a hirtelen szívelégtelenség kockázatát.

  1. Ekcéma

Az ekcéma egy olyan típusú kiütés, amelyet gyakran az omega-3 hiányának tulajdonítanak. Β Egy tanulmány megállapította, hogy ez az állapot sikeresen kezelhető az omega-3 zsírsavak étrendbe való bevitelével. Az Omega-3 csökkenti a gyulladást.

  1. Ízületi gyulladás

Az omega-3 zsírsavak erős gyulladáscsökkentők. Csökkenthetik az ízületek közötti duzzanatot, ami gyakori az ízületi gyulladásban szenvedőknél. Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása csökkenti az ízületi merevséget és duzzanatot, ami azt jelenti, hogy az ízületi gyulladásos betegek sokkal kevesebb fájdalomcsillapítót szedhetnek, ha ezeket a zsírokat egyszerűen beiktatják az étrendjükbe. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak hatékonyan harcolnak az osteoarthritis okozta porclebontás ellen.

  1. Depresszió

A magas omega-3-bevitellel rendelkező országokban akár 60 százalékkal kevesebb a depressziós eset. A szerotonin felelős a boldogságérzetért. Érdekes módon ennek a fontos neurotranszmitternek az egyik legfontosabb összetevője az omega-3 zsír.

  1. Csökkent agyműködés

Mivel az agy akár 60 százalékát is omega-3 zsírsavak alkotják, nem meglepő, hogy ezek több mint nélkülözhetetlenek a megfelelő agyműködéshez. Ha nem elég, az idegsejteket körülvevő mielinhüvely kimerülhet, így az agyban küldött üzenetek lelassulnak vagy leállnak. Ezt számos tanulmány megerősíti.

A jó hír az, hogy ez a tápanyag számos élelmiszerben megtalálható.

Háromféle omega-3 létezik: alfa-linolsav, dokozahexaénsav és eikozapentaénsav. A dokozahexaénsav és az eikozapentaénsav a leginkább tanulmányozott egészségre ható anyagok, amelyek olyan tenger gyümölcseiben találhatók meg, mint a tonhal, a szardínia, a hering, a lazac, a kardhal és a szardella. Növényi forrásként az algákban is megtalálható. Az alfa-linolsav egy olyan omega-3 forrás, amely növényi forrásokban, például lenmagban és dióban található.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial