Egészség / Tippek

A világ egyik legmérgezőbb itala, akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat perc alatt, mégis iszod

loading...

Mi is hallottuk, sőt, talán mindenki hallotta már, hogy a kóla nem tesz jót az embereknek (sok ember látta a WC-pucolós videót, vagy az amerikai túlsúlyos adatokat). Ettől függetlenül viszont azért nem kell az összes, a Kóla negatívságáról írt cikket elhinni – nemrég bukkant fel egy infografika a Renegade Pharmacist jóvoltából arról, hogy a kóla pontosan mit csinál az emberi szervezettel. Időrendi sorrendben.

Az első 10 perc

Egy pohár kólát, ha megiszol, 10 teáskanálnyi cukor támadja meg a testedet (a napi javasol bevitel 100 százaléka). Azért nem okádsz rögtön a túlzott édességtől, mert a foszforsav elfedi az ízét, így benn tudod tartani.

 

20 perccel később

 

A vércukor felszökik, ami az inzulintermelés kirobbanó termelését eredményezi. A máj erre úgy felel, hogy minden cukrot, amihez csak hozzáfér, zsírrá alakít át. (És ebben a pillanatban abból, bizony, nincs hiány).

 

A 40. percnél

 

A koffein teljes mértékben felszívódott. A pupilláid hatalmasak; a vérnyomásod felugrik; reakcióként a máj még több cukrot fecskendez a véráramba. Az adenozin receptorok az agyunkban gátlódnak, ami megakadályozza, hogy álmosságot érezz.

 

45 perc elteltével

Tested emeli a dopamintermelést, ami stimulálja az agy örömközpontjait. Fizikailag egyébként a heroin is ugyan így működik. felerősödik a szívdobogás, akár szívritmuszavar is keletkezhet

loading...

 

Egy óra múlva

 

A foszforsav leköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a belekben, ami újabb dobást okoz az anyagcserében. Erre még rájön, hogy a töménytelen cukor vagy szintetikus édesítőszer fokozza a kalcium kiürülését a vizeletbe.

 

Elindul a koffein vízhajtó hatása. (vécére kel menned) Ez megoldja, hogy kiüríted testedből a csontjaidnak oly szükséges megkötött kalciumot, magnéziumot és cinket, valamint a nátriumot, az elektrolitokat és a vizet.

 

Miután a benned zajló felfokozott hatás lecsillapodik, leesik a vércukorszint. Idegessé vagy épp lassúvá válsz. Mostanra szó-szerint kipisilted a kólában bevitt összes vizet. Ezt a kiengedett vizet azonban olyan fontos tápanyagokkal töltötted fel, amelyeket a tested hidratálásra, illetve erős csontok és fogak építésére szeretett volna felhasználni.

 

Ezt követi a következő néhány órában a koffein szintjének leesése is. (Dohányosok esetében csak két óra alatt.)

 

Valójában nem is a kóla az ellenség, hanem az az óriási cukoradag, koffein és a foszforsav kombinációja, ami a legtöbb szénsavas üdítőitalban megtalálható.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

 

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial