Egészség / Tippek

Egy tanulmány a fogyókúráról: Háromszoros zsírleadás ennek a varázslatos fűszernek a segítségével

loading...

Ez az aromás fűszer, a kömény, már a Bibliában is feltűnik, leveseket, kenyeret ízesítettek vele. Az ősi Egyiptomban a köményt a fáraók múmiáinak tartósításához használták. Egy friss tanulmány szerint a kömény a felesleges zsír leolvasztásában is segítségünkre lehet.

Iráni kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatásokat tartogat ez az ősi fűszer testünk számára, pl. a zsírégetés tekintetében. Véletlenszerűen kiválasztottak 88 túlsúlyos vagy elhízott nőt és két csoportba osztották őket. Mindkét csoport csökkentett kalóriatartalmú étrendet követett és táplálkozási tanácsadásban is részesült. De az egyik csoport mindennap kétszer evett 3 gramm köményt tartalmazó joghurtot. A másik csoportnak sima joghurtot adtak.

3 hónap után a köményes csoport tagjai átlagosan csaknem 50%-kal több testsúlyt veszítettek, mint a másik csoportban lévők. A testzsír szintjük 14,64%-kal csökkent, majdnem háromszor annyival, mit  a köményt nem fogyasztó csoport tagjaié. A testtömeg indexük és a derékbőségük is nagyobb mértékben csökkent.

„A kutatók feltételezik, hogy mindez a kömény melegítő hatásának tulajdonítható, amivel az anyagcserét is fokozza.”

A kömény jelentősen csökkenti a vérzsír szintjét. A triglicerid szintje az első csoportban 23 ponttal csökkent, míg a második, köményt nem fogyasztó csoportnál a csökkenés mértéke csupán 5 pont volt. Az LDL koleszterin szintje 10 ponttal csökkent, míg a másik csoportnál csak 1-gyel.

loading...

A kömény több mint 100 különböző anyagot tartalmaz, köztük esszenciális zsírsavakat és illóolajokat. A kutatók úgy vélik, a kömény koleszterincsökkent hatása részben a glikozid szaponinoknak is betudható. Ezek a vegyületek megakadályozzák a koleszterin felszívódását és növelik azok kiválasztását. A köményben nagy mennyiségben találhatók fitoszterolok, melyek szintén csökkentik a koleszterint.

A kutatók szerint a kömény fogyasztása tehát csökkentheti a triglicerid és a koleszterin szintet, valamint megelőzheti a metabolikus szindróma kialakulását.

A kömény Egyiptomból származik. Évezredek óta termesztik a Közel-Keleten, Indiában, Kínában és a mediterrán országokban. Ugyanabba a családba tartozik, mint a petrezselyem és a kapor. Curry-s fűszerkeverékben gyakran megtaláljuk az őrölt köménymagot. Világszerte népszerű fűszer, megtalálható a mexikói chiliben, az indiai és a közel-keleti konyhában is. Mint a legtöbb fűszer, a kömény is számos pozitív hatással rendelkezik.

Egy 2008-as állatkísérletben kimutatták, hogy a kömény képes megakadályozni a csontsűrűség csökkenését és olyan mértékben erősíti a csontokat, mint az ösztrogén. De az ösztrogénnel ellentétben nem növeli az elhízás és a méhnyakrák esélyét.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: bidista.com
Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial