Blogolunk / Egészség

5 figyelmeztető jel, hogy nincs elég oxigén a véredben

loading...

Az oxigén az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló elem a világegyetemben. Kicsit ironikus tehát, hogy a légzési problémákkal küzdő emberek nem tudnak belőle eleget belélegezni.

A légzés egy nem tudatos, önkéntelen folyamat, amelyet a testünk végez, függetlenül attól, hogy tudatában vagyunk-e annak, vagy sem.

Ez azt jelenti, hogy rá kell kényszerítenünk magunkat, hogy ne lélegezzünk, nem pedig fordítva.

A testünknek oxigénre van szüksége a túléléshez, nemcsak ahhoz, hogy lélegezzünk, hanem ahhoz is, hogy az oxigén keringjen a vérünkben, amely aztán oxigént juttat el minden létfontosságú szervünkhöz, sejtünkhöz és a testünkben lévő szövetekhez.

Ha a vérünkben nincs elég oxigén, azt hipoxémiának nevezzük.

ÍME ÖT FIGYELMEZTETŐ JEL, HOGY A VÉREDBEN NINCS ELÉG OXIGÉN

1. GYENGESÉG VAGY SZÉDÜLÉS

A vér alacsony oxigénszintjének gyakori jele, hogy a normálisnál gyorsabban elgyengülsz vagy szédülsz. A legtöbb ember tapasztalta már, hogy túl gyorsan felállva megszédül, vagy rövid időre elsötétül a látása.

Azok az emberek azonban, akiknek nincs elég oxigén a vérében, gyakran tapasztalják, hogy ez napi szinten, bármilyen könnyű vagy megerőltető tevékenység során előfordulhat.

Az izom korlátozott ideig képes oxigén nélkül is elégetni az erőforrást, de ez nem tartható fenn a végtelenségig. Ezért a krónikusan alacsony oxigénszint izomgyengeséget okoz. Szokatlan lenne, ha az alacsony oxigénszint egyedüli tünetként izomgyengeséget okozna; azt feltételeznénk, hogy légszomj is párosuljon hozzá.

Mivel a vér az egész testben oxigént szállít, a gyors gyengeség vagy szédülés annak a jele, hogy a vér nem szállít elég oxigént mindenhová, ahová kell.

2. FÁRADTSÁG

A krónikus fáradtság annak egyik fő jele, hogy a szervezeted nem kapja meg a vérében a szükséges oxigént.

A fáradtságérzésnek különböző típusai vannak, de a hipoxémiával járó fáradtság krónikus és véget nem érő.

Az emberek gyakran számolnak be arról, hogy a nap felénél kimerültnek érzik magukat, és úgy tűnik, semmilyen alvás nem segít. Ha másoknál gyorsabban vagy gyorsabban fáradsz el, mint szoktál, az is annak a jele, hogy a véred nem kap elég oxigént.

3. LÜKTETŐ VAGY GYORSAN VERŐ SZÍV

A szorongás érzése gyakran párosul a gyors vagy szapora szívveréssel. Ez annak a jele, hogy a szíved keményen dolgozik, hogy az oxigént eljuttassa mindenhová, ahová a testedben kell, mert nincs belőle elég. Ha korábban soha nem tapasztaltál szorongásos tüneteket, és a tested más szorongásos tünetek nélkül kezdett el szapora szívverést produkálni, akkor ennek oka lehet a vér alacsony oxigénszintje.

4. LÉGSZOMJ

loading...

Az oxigénhiány természetesen azt jelenti, hogy légzési nehézségeid lesznek. Ha nehezen lélegzel és nehezen szívod be az oxigént, akkor ennek következtében nehezen jut elég oxigén a véredbe. Azok az emberek, akiknek a vérében oxigénhiány van, arról is beszámolnak, hogy légszomjasak, függetlenül attól, hogy éppen megerőltető tevékenységet végeznek-e vagy sem.

5. FEJFÁJÁS ÉS ZAVARTSÁG

Éreztél már valaha is fejdobogást, miután visszatartottad a lélegzeted? Sokan tapasztalnak fejfájást, és ez különböző súlyosságú lehet. Önmagában a fejfájás nem a vér oxigénhiányának aggasztó jele.

De zavartsággal, szédüléssel és koordinációhiánnyal párosulva a fejfájás annak a jele lehet, hogy a szervezeted nem keringeti a szükséges mennyiségű oxigént.

Az agyunknak szüksége van egy bizonyos mennyiségű véráramlásra és oxigénre ahhoz, hogy hatékonyan működjön, és hogy egészségesnek érezzük magunkat, és ha ez a mechanizmus sérül, az agyunk más módon tudja előállítani a szükséges nyomást.

Ha a vérből hiányzik az oxigén, nehéz lehet koncentrálni és koordinálni a testet, ami fejfájáshoz és zavartsághoz vezethet.

Ha nincs elég oxigén a tüdőben, a szervek nem tudnak megfelelően működni. Ennek eredményeképpen a méreganyagok felhalmozódnak a véráramban, és érrendszeri fejfájás következik. Ez azért történik, mert az alacsony oxigénszint az erek kitágulását indítja el, és migrént okoz.

A vér oxigénhiánya azért adhat okot aggodalomra, mert gyakran más betegségek vagy megbetegedések oka, illetve kiváltója. Szerencsére az orvoshoz fordulás segít kitalálni, hogyan lehet a legjobban kezelni a problémát.

Pontosan hogyan kezelik a hipoxémiát?

Vizsgálatok

Az orvoshoz fordulás és a vér oxigénszintjének meghatározására irányuló vizsgálatok elvégzése az első lépés a probléma kezelésekor. Az orvos egy sor vizsgálatot fog elvégezni annak megállapítására, hogy mennyi oxigén van a vérében, majd megvizsgálja az alacsony oxigénszint gyakori okait.

Az orvos ezután kezeli ezeket a problémákat, bármi is legyen az.

Orr kanül

A nem túl súlyos hipoxémia kezelhető hordozható oxigénmaszkkal vagy orr kanülön keresztül, amelynél egy vékony csövet használnak két külön nyílással, amely közvetlenül az orrlyukaidban helyezik el. Ez oxigént pumpál a szervezetedbe, és lehetővé teszi, hogy több oxigén keringjen a véredben. Ez egy rövid távú kezelés, amelyet arra használnak, hogy az oxigénszinted emelkedjen.

Rendszeres oxigénhasználat

Ha a vér oxigénszintje súlyosan alacsony, az orvos gyakran írja elő a rendszeres és hosszú távú oxigénhasználatot. A véredben lévő oxigénszint súlyosságától függően az orvos előírhatja, hogy naponta, éjszakánként vagy időszakosan a nap folyamán mesterséges oxigént használj.

Végső gondolatok

Ha a vér alacsony oxigénszintjének tünetei aggasztanak, a legjobb, ha időpontot foglalsz az orvoshoz, és elvégezteted a szükséges vizsgálatokat, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden rendben van.

Az alacsony oxigénszint más egészségügyi kockázatokat is okozhat, ezért a lehető leggyorsabban foglalkozni és kezelni kell a problémát, ez a legjobb megoldás.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial