Blogolunk / Egészség

10 figyelmeztető jel a májkárosodásra, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni ?

loading...

A májkárosodás egyike azoknak a szenvedéseknek, amelyek szinte minden 40 év feletti felnőttel előfordulnak. Ez annak a jele, hogy nem vigyáz a szervezetére. De vajon mindig megértjük a jeleket? Nem. Néha azt gondoljuk, hogy az általunk fogyasztott dolgok miatt van, de ennél sokkal mélyebbre nyúlik a dolog. A májkárosodás, súlyosságától függően potenciálisan halálos lehet. Érdekes módon a teste folyamatosan figyelmeztet rá. Miért ne hallgatnánk rá?

Íme, a májkárosodásra utaló jelek:

A gyomor duzzanata

Az egyik olyan jel, amely a májkárosodásra utal. Bár, megfelelően észre kell vennie, hogy hol duzzad meg. Amit keresel, az a bal felső rész, közvetlenül a bordakosár mögött. Ha ez a rész megduzzad, biztos lehetsz benne, hogy májkárosodás történt.

Gyomorfájdalom

A duzzanatot gyomorfájdalom kíséri. Ez közvetlenül a duzzanat alatt jelentkezik, és időközönként fordul elő. Ha túllépi a szenvedés határát, és úgy érzi, hogy a gyomra mindjárt szétrobban, azonnal keressen fel egy szakorvost.

Kimerültség

A májkárosodás másik egyértelmű jele. Ez azért történik, mert a májad nem tudja feldolgozni az összes méreganyagot, és a szervezetnek mégis többet kell dolgoznia. Ez kimerültséghez vezet.

A fehérje mennyisége csökkenni kezd a szervezetben, mert a máj elkezd pörögni. Ez azt eredményezi, hogy a vér nem tud besűrűsödni, így több seb keletkezik, amelyek nem hajlandóak begyógyulni. Emellett közvetlen összefüggés van a májproblémákkal és a vérproblémákkal küzdő emberek között. A májproblémákkal küzdő emberek vérlemezkeszáma alacsonyabb, ami nem teszi lehetővé, hogy sebeik megalvadjanak.

Émelygés

Ez egy másik jelző. Az emberek émelyegnek, amikor a májuk nem hajlandó működni, és ez a rosszullét hosszú ideig tart. Néha túlságosan elviselhetetlenné válik, és akár halálos kimenetelű is lehet. Ilyenkor szükség van egy gyors orvoslátogatásra, aki segít kezelni a helyzetet.

loading...

Görcs

Nos, ez kétféleképpen is jelentkezhet. Az egyik a száraz, vagyis a gyomrod rángatózik és gurgulázik, mert a májad képtelen fenntartani a méreganyagok kiürítését. A másik az előző étkezés felöklendezése, mert a májad most nem tudja megemészteni az ételt.

Laza széklet

A bélműködéssel kapcsolatos tevékenységek teljesen megzavarodnak, amikor a máj működése leáll.

Éhségproblémák

Ez nem csak fizikai, hanem pszichés probléma is. Ha valakinek májproblémái vannak, az agya hajlamos jelezni az emésztőrendszer többi részének, hogy ne szívjon fel több ételt, mert az hányáshoz vezetne. Még akkor is, ha esetleg éhesen lennénk!

Sárgaság

Bár úgy tűnhet, hogy ez valami, ami elsősorban a gyerekeknél fordul elő, a sárgaság felnőtteknél is előfordulhat. Amikor a máj működése leáll, a lerakódott méreganyagok nem hajlandóak megsemmisülni, és epévé alakulnak. Ez az epe aztán a szem és a vizelet sárgulását eredményezi, míg a széklet világos lesz. Az érintett embernek azonnal meg kell kezdenie a kezelést.

Pszichológiai problémák

Pszichológiai szempontból a májproblémák visszahatásai a koncentráció és a figyelem elvesztéséig terjedhetnek. Egyes esetekben Alzheimer-kórhoz is vezethet.

Ne hanyagolja el ezeket a tüneteket, és vigyázzon az egészségére.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial