Blogolunk / Recept

SÜTŐTÖK SZEZON A KONYHÁBAN

Rengeteg elkészítési módja van a sütőtöknek, sülve-főve, édesen és sósan, aprítva, gyúrva, reszelve… Mi most összegyűjtöttünk az általunk is alkalmazott kedvenceinket. Ízlés és fantázia szerint, bármelyik módosítható vagy éppen tovább fokozható. Szemezgess és tegyél kísérletet!

Amit a sütőtökről tudni érdemes, hogy például édeskés aromája miatt a legízletesebb a sonkatök,ezt érdemes használni a receptekhez. A sütőtök nagyon jótékony hatású, tele van vitaminokkal, szénhidrát pótló és immunerősítő is egyben.

1. Mennyei krémleves sütőtökből

Hozzávalók:
1 közepes sonkatök ( kb.1 kiló)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szem krumpli
olívaolaj
só, bors
1 teáskanál currypor
1 mokkáskanál szerecsendió
1,5 deci tejszín
alaplé vagy 1-2 db húsleveskocka
pirított tökmag
szalonnapörc

10591693944_5748375ee5_zÍgy készítsd el:
Hámozd meg a tököt, szedd ki a magokat, és kockázd fel kisebb darabokra. A krumplit is mosd meg, hámozd meg és kockázd fel. Dinszteld üvegesre a hagymát egy kevés olívaolajon, majd dobd bele a felkockázott tököt és a krumplit. Szórd meg egy kevés sóval, borssal, és fedő alatt párold néhány percig. Majd szórd rá a curryt, a szerecsendiót (ha pikánsan szereted, reszelj rá egy kevés gyömbért is), az összetört fokhagymát, engedd fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket. Ha nem alaplét használsz, akkor ízlés szerint dobj bele még 1-2 húsleveskockát, és fedő alatt párold jó puhára a zöldségeket. Ezután botmixerrel pépesítsd, és ha kell, engedd fel még egy kevés vízzel. Majd add hozzá a tejszínt, és forralj rajta még egyet. Ha édesebben szereted, adj hozzá egy kevés mézet. Tálaláskor szórj a levesbe egy kevés pirított szalonnapörcöt és pirított tökmagot. Ha pikánsan szereted, egy kevés kaporral és tökmagolajjal is megbolondíthatod. Faszntasztikusan finom lesz!

 

2. Egzotikus köret sütőtökből

Nemcsa fogyókúrázóknak remek ötlet krumpli és rizs helyett sütőtököt enni a hús mellé. Egy egyszerű, grillezett csirkehúst is feldob a következő finomság, de gyakorlatilag bármilyen húshoz remekül passzol.

Hozzávalók:
1 kisebb sonkatök
3 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
curry, szerecsendió, gyömbér, kurkuma (ízlés szerint)

 

nevxbbtelen-1

 

Így készítsd el:
A köretet szinte még egyszerűbb elkészíteni, mint a sütőtöklevest. A hagymát dinszteld az olívaolajon üvegesre, majd dobd rá a meghámozott, kibelezett, kockákra vágott sütőtököt. Öntsd fel egy kis pohár vízzel, majd add hozzá a fokhagymát, ízlés szerint a fűszereket és sózd egy kicsit. Ha nem elég édes a sütőtök, amit választottál, egy kis mézet is csurgathatsz rá. Párold fedő alatt, amíg meg nem puhul a tök. A curryvel ne spórolj, mert ez ad igazán pikáns ízt ennek a finomságnak – ha szereted, nyugodtan tehetsz a sütőtökre egy laposabb evőkanálnyit is. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: life.hu, recept-konyv.hu

 

 

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial