Blogolunk / Szösszenetek / Történet

Leltár és tündérkirály

8567918629_ab3677d229_b

Hirdetés

loading...

Barátom kislánya, az ötéves Ágika, azzal fogad valamelyik nap:

— Nem hoztál nekem mackót? …
És rám néz, inkább bizalommal, mint csalódottan. Valóban, két hete mackót ígértem a gyereknek, és azóta Ágika szőke fejében személyem és egy reménybeli kis barna mackó képe örökre egybeforrott. Én ezzel számoltam, és amikor idejövet a villamosról leléptem, rögtön a játéküzlet felé tartottam, ahol egy tábla fogadott:

Leltár miatt zárva!
Egész idáig azon törtem a fejem, hogyan is magyarázzam meg a gyereknek ezt a leltárhistóriát. Eszembe jutott a gyerekkorom, amikor Zsiga bácsi kispuskát ígért nekem, és minden alkalommal ezzel állított be:

— Nem kaptam puskát, mert a bótos összeverekedett & feleségével, nem akart mákos tésztát enni.. .
Ezt az idétlen humort sose vette be a gyomrom. És most Ágika néz és vár. — Tudod, Ágikám — mondom, és ölembe veszem a gyereket —, hoztam volna én mackót, de be volt csukva az üzlet. Oda volt írva egy táblára nagy betűkkel: „Leltár miatt zárva”.
Kutya dolog az a leltár …
Ágika összeráncolt homlokkal néz maga elé, csöpp agya próbálja elhelyezni a kegyetlen „leltár” szót ismeretei világában. De nem bír vele, és már görbül a szája:

— Mi az a leltár?.. .
Gyorsan hadarni kezdek.

— Hát, tudod, az úgy van, hogy az üzletben egy nagy könyvben minden játék be van írva, ezt hívják leltárnak. Aztán időnként megnézik, hogy megvan-e minden, ilyenkor becsukják a boltot, mert. ..
Ágika már nem figyel rám, az egészből nem ért egy szót sem. De ajka szegletén megjelenik egy kis fájdalmas mosoly, hasonló az enyémhez, amikor azt hallom, hogy a referens elutazott, és nézzek be a hétvégén … Hirtelen, ügyesen, másra’ fordítottam a szót:

— Meg aztán, ott volt a tündérkirály is …

— Tündérkirály? — Ágikának felcsillan a szeme, egyszerre csupa érdeklődés.

— Az hát! Hosszú szakálla volt, fele sárga fele fehér. Fele arany, fele ezüst A korona meg félre volt vágva a fején, mert éppen jött ki az italboltból, ahol megivott két fröccsöt. Az orra vörös volt, mint a tubarózsa. Azt mondom neki:
—Uram, királyom, mért van becsukva ez a bolt?

— Szerencséd — azt mondja —, hogy uramkirályomnak szólítottál, mert különben kutya ette volna meg a májadat … hukk… Az üzlet bezárását én rendeltem el, mert egy kis barna mackó elbitangolt… Éppen az, amelyiket én Ágikának szántam… A világ legszebb kis mackója volt. Berkovicsnak hívták… Lehet, hogy elcsavargott a csibész, de az is lehet, hogy gonosz emberek elrabolták… Most mindenkit elküldtem, hogy kerítsék elő … Én pedig megttam két fröccsöt, a nyomozás érdekében, hukk. .. Ugye, Ágika, j ól tette a tündérkirály, hogy becsukatta a boltot?

Hirdetés

loading...

Ágika szeme úgy ragyog, hogy á tündérkirály orra sem különben.

— És meglesz a mackó? — kérdi aggódva.

— Biztosan. Kilenc tündér vesz részt a nyomozásiban, gyorsabban repülnek, mint a repülőgép; pedig nincs is szárnyuk, csak egy propeller van a popsijukon, és az állandóan forog, mint a ventilátor. .. Minden üzletbe benéznek, ahol mézet árulnak, mert tudod, hogy a mackók azt nagyon szeretik … Meg az erdőbe is elmennek, mert ott szeret Berkovics a legjobban csatangolni… De most már biztosan nagyon fáradt, és azt énekli:

Nincsen nekem rekamiém,

nincsen nekem párnám,

Jó emberek, jó tündérek,

találjatok már rám .. .

— És soká találják meg? — kérdezte Ágika, mert már kezdte nagyon sajnálni a kis mackót.

— Ezt kérdeztem én is a tündérkirálytól. És tudod, mit válaszolt? Azt válaszolta: „Egy életem van, egy halálom, de három nap alatt Berkovicsot biztosan megtalálom .. .”

— Hukk … — mondta Ágika, és lecsúszva az ölemből, megnyugodva játszani ment. Én meg letöröltem homlokomról a verejtéket.
Nem olyan egyszerű dolog az a realizmus!

Facebook Hozzászólások