Blogolunk / Egészség / Tippek

Eszméletlen, hogy a szilváink mikre hatnak – A szilva gyógyító varázsa

A szilva hazánkban, az alma után a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsfaj. Nálunk őshonos fajtája a kökény mely szapora termésű és nem sok gondozást igénylő növény. A szilvák számos vitamin tartalmának, mint A-,B-,C, valamint magas rosttartalmának köszönhetően gyógyhatása közismert. Ezen kívül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne. Antioxidáns tartalmánál fogva késlelteti az öregedési folyamatokat, salaktalanító, vizelethajtó, javítja az immunrendszer működését, de szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Ezeken felül kiemeltünk néhány gyógyhatást, amik ismeretében, talán több szilvát fogyasztunk majd.

cghdfhdfgd

Koleszterincsökkentő

Előzzük meg a magas koleszterinszinttel járó problémákat, tartsuk rugalmasan vérereinket, hogy meggátoljuk a szűkületeket. A friss és az aszalt szilva fogyasztása tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterin szintjét.

Veseműködést serkentő

Áztassunk be asztalt szilvát vízben majd főzzük fel húsz percig. Ezután szűrjük és hűtsük le, ezt a kihűlt levet fogyasszuk naponta, mert rendkívül magas ásványtartalma van, serkentjük vele a vese működését és a benne lévő szerves nátrium, valamint kálium egymásra hatásának köszönhetően szabályozzuk vele vízháztartásunkat.

Belső vérzésekre

Belső vérzések kialakulásának oka lehet például, ha a szervezet nem kap megfelelő mennyiségű nyers gyümölcs és zöldségfélét. Ilyen esetben ásványianyag és vitamin pótlás szükséges, így hasznos lehet az aszalt szilva is.

Emésztési zavarok

Ha májunk leterhelt emésztési zavarok jelennek meg. Ha nem végzünk rendszeres májtisztítást, vagy nem mentesítjük a terhelést a szervezet tovább romlik, a vér megtelik salakanyaggal. A szilvában jelen lévő anyagok serkentik a gyomor működését és a belek mozgását. A mangán tartalom hatására az emésztést segítő enzimek is lökést kapnak. Emésztési zavarokat okozhat a nem megfelelő vas lekötés is de szilva fogyasztásával a vas felszívódása is sikeresebb.

Fiatalító, fogyókúrát serkentő

A friss szilva fogyasztása segíti a szép bőr kialakulását és megtartását mert olajos héjában jelentős mennyiségű a többszörösen telített zsírsav ami védi a gyümölcsöt a kiszáradástól, és megakadályozza a baktériumok növénybe hatolását. Magas ballaszt anyaga salaktalanítja a beleket és megszünteti a székrekedést. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódnának és lerakódnának ezért fogyókúrázóknak ajánlott napi 20 dkg szilva elfogyasztása ami jó kiegészítője a fogyókúrás menüknek.

Fáradságűző, regeneráló

Frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával mely nyugtató hatású így fontos az idegrendszer számára, azáltal, hogy segíti az agy anyagcsere folyamatait elősegíti a megfelelő gondolkodást, tanulást és a memória működését.

Népi orvoslásból még olyat is hallottunk, hogy régen a nők a mellben lévő csomókra, cisztákra cukrozatlan szilvalekvár pakolást tettek amitől azok aztán felszívódtak.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial