Blogolunk / Receptelünk / Tippek

EGY ALAPTÉSZTA AMIT MINDENKINEK ISMERNIE KELL

ghdfhdfhd62_n

Hirdetés

Az ünnepek közeledtével minden fórumon megjelennek a legjobb, legkedveltebb mézes sütemény, beigli és karácsonyi receptek. Ahány ház annyi szokás tartja a mondás, nálunk is megvannak a szokások és a minden évben használatos receptek. Évekkel ezelőtt, egy közismert női hetilapban találtunk erre a szuper alaptészta receptre, melyből aztán ezer féle aprósüteményt készíthetsz. Mutatunk néhány ötletet, de csak a fantáziád és ízlésvilágod szabhat határt, hogy hogyan használod fel. Bármivel ízesítheted és formázhatod őket, édesen kakaóval, gyömbérrel, ánizzsal, fahéjjal, de a cukor helyett több sót használva, sajtosan, fűszeresen is.

EGY OMLÓS ALAPTÉSZTA A LEGJOBB APRÓSÜTIKNEK

Tészta hozzávalói 3 féle sütihez:

Tipp: ha megduplázod az alapanyag mennyiséget 5-6 féle sütit is készíthetsz belőle

  • 2 tojás
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 33 dkg liszt
  • 13 dkg finom kristály cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítése:

1 tojást szétválasztunk és a fehérjét félre tesszük későbbi felhasználásra. A hideg vajat durvára reszeljük vagy daraboljuk és az egész tojással, az egy sárgájával valamint az összes többi hozzávalóval összedolgozzuk, simára gyúrjuk. Gyorsan kell dolgozni vele, hogy viszonylag hideg maradjon! A kész tésztacipót 3 részre osztjuk és egyenként tovább ízesítjük az alábbi sütiknek megfelelően.

NARANCSOS CITROMOS CSILLAG

dfgdgdfdf833_n

Hozzávalók:

  • 1 rész alaptészta
  • 1 citrom
  • 1 narancs
  • 4-5 dkg porcukor
  • liszt a nyújtáshoz

A jól megmosott citrusok héját finomra reszeljük. Félbe vágva néhány csepp levet facsarunk belőlük. Az alaptésztához dolgozzuk a kifacsart levet és a citrusok reszelt héjának a felét. Ezután 5-10 percre, letakarva tegyük pihenni a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Lisztezett deszkán, nyújtsuk ki a tésztát és csillag vagy más tetszőleges formával szúrjuk ki a sütiket. Tepisre helyezve toljuk az előmelegített sütőbe 10-15 percre. Hamar megsül, figyelni kell, ha már szép aranybarna az alja ki is veheted. A kiszúrt tészta maradékkal ugyanígy járj el, gyúrd újra, nyújtsd ki, formázd és süsd, amíg el nem fogy. Ezután a porcukrot, néhány csepp facsart citrus lével keverj ki sűrűn folyósra, ezzel kend meg a sütik tetejét, majd a maradék reszelt citrus héjával is szórd meg őket. Tedd félre hűlni, szilárdulni a tetejüket. Ezzel készen is vagy, jöhet a következő.

MOGYORÓS CSÓKOCSKÁK

dgdfgdfgdfgd7_o

Hozzávalók:

  • 1 rész alaptészta
  • 2 tojás fehérje ( egy a félretett és plusz egy szétválasztott tojásból)
  • 1 csomag darált földi mogyoró
  • 15 dkg porcukor
  • fél zacskó egész földi mogyoró vagy más mag a díszítéshez

Az alaptésztához dolgozz hozzá 1-2 evőkanál darált mogyorót (és ha van egy kis bourbon vaníliás cukrot) Tedd pihenni letakarva a hűtőbe amíg felvered a tojáshabot. A tojásfehérjéket habverővel verd kemény habbá majd apránként adagold hozzá a porcukrot és végül keverd hozzá a maradék darált mogyorót is a habhoz. Ezután vedd elő a hűtőből a tésztát, nyújtsd ki és kis pogácsa szaggatóval szúrj korongokat. A korongok tetejére kenj kávéskanálnyi mogyorós habot majd a közepébe helyezz egy szem mogyorót. Tepsire sorakoztatva told az előmelegített sütőbe, lassú-alacsonyabb fokozaton 15-20 percre. Ha megszilárdult kissé a hab és aranysárga az alja, kész is vagy vele, csak hagyd kihűlni őket.

ÜNNEPI LEKVÁROS LINZER

fghdfgdfgd6_n

Hozzávalók:

  • 1 rész alaptészta
  • 1 teáskanál fűszer (ízlés szerinti)
  • narancs lekvár
  • porcukor

Az utolsó rész alaptészta felhasználásának legegyszerűbb módja, a szokásos, összeragasztott lekváros linzer. Annyi ünnepi plusszal, hogy karácsonyi kiszúró formákat használsz, esetleg gyömbérrel, fahéjjal fűszerezheted a tésztát és piros bogyós lekvár helyett, valami extra vagy pl. narancs lekvárt használsz. Tehát a hűtőből kivett tésztát fűszerezed, lisztezett deszkán nyújtod, formázod és 10 perc alatt készre sütöd, majd lekvárral megkenve az egyforma alakokat össze ragasztod és ha kihűlt porcukorral hintve tálalhatod.

MÉZESKALÁCS A KOTÁNYITÓL

Hirdetés

gdfgdfgd0_n

Plusz egy recept, ami nem hiányozhat a karácsonyi aprósüti repeortoárból. Rengeteg mézeskalács receptet olvastunk már, mindenki esküszik a sajátjára, így mi is, a megszokott Kotányira. A mézeskalács fűszerkeverék hátoldalán lévő recept nekünk bevált, bár kell idő neki a puhulásra, de szeretjük akkor is ha keményebb marad.

Hozzávalók:

  • fél kiló rozs vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 13 dkg finom kristálycukor (kb 6 púpos evőkanál)
  • 13 dkg méz
  • 3 nagyobb tojás
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • kevés tej

Tipp: ízlés szerint tovább fűszerezhetjük reszelt narancs héjával és vaníliával)

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a mézet és a tojásokat és sima tésztát gyúrunk belőle. Lefedve 20-30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtva kiszaggatjuk a kívánt mintákra, a tepsire helyezve tetejüket a tejjel megkenve, az előmelegített sütőben toljuk és kb.10 perc alatt készre sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni őket vagy fantáziánk szerint díszítjük.

Díszítése:

Kapható már kész, tubusos és színes cukormáz dekoráció vagy díszíthetjük a szokásos tojáshabbal is.

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor (kb 10 púpozott evőkanál)

Tojáshab elkészítése:

Kényes kérdés néha gyakorlattal is, de azért megoldható feladat. Mi szimplán 2 tojásfehérjét verünk fel annyi porcukor hozzáadásával, hogy habzsákba vagy uzsonna tasakba téve, kis nyíláson kinyomható legyen. Vannak receptek amik írnak hozzá keményítőt és citromlevet vagy ecetet, mi mellőzzük ezeket. Csak a fehérje és cukor keveréke is tökéletes lesz. Tehát a kész, felvert, cukros habot töltsd zacskóba és a zacskó egyik sarkán nagyon kis csücsköt vágj le, majd kísérletezz, tudsz-e formákat nyomni vele. Lehet, hogy túl kicsi vagy túl nagy rést vágtál, vagy a hab nem megfelelő, kell még hozzá cukor, hogy sűrűbb legyen vagy éppen túl sűrű. Majd kitapasztalod. Ha sikerült díszíts szépeket, majd 1-2 napig szabad levegőn hagyd megszáradni őket. Ezután a sütiket tedd zárható dobozba, alma cikkel vagy narancs héjával bezárva és hamar puha és csodás mézeskalácsokat tálalhatsz. Sok sikert és majd kellemes ünnepet vele!

Tipp: ha nincs kiszúró formád egy poharat is használhatsz. A szájával fél holdakat készíthetsz, míg az aljával keksz pecsétet.

fgdfgdfgdfg_n

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

 

Facebook Komment