Blogolunk / Színes / Történet

AZ EGYIK LEGFINOMABB ÜNNEPÜNK… MÁRTON LIBÁI

fkjfgjfj

Hirdetés

loading...

A hétvége közeledtével szinte mindenhol Libatort rendeztek a kifőzdék, vásárok, éttermek és háztartások. De vajon tudjuk-e mi ez a libáskodás?

hjdfhsdsdffh

Biztos ismerős a mondás, egy rigmus szerint ugyanis „Aki Márton napon libát NEM eszik, egész éven át éhezik”. Egyrészt innen ered a libalakomák hagyománya, de hazánkban számos hit és népszokás kapcsolódik Tours-i Szent Márton napjához.
Például a legenda szerint Márton a püspökké avatását ellenezte és egy libaólban bújt el előle, de a libák elárulták jelenlétét gágogásukkal. Másrészt ez az ünnep a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért rendszeresek ilyenkor a lakomák, bálok, vásárok. A nagy eszem-iszomnak kedvez az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem szabad takarítani, mosni, teregetni, mert az a jószág pusztulását okozza, illetve novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért jellemző az, hogy a Márton-napi ételek libából készülnek, ahány ház annyi szokás alapon, lehet libaleves, töltött liba vagy libasült párolt káposztával és burgonyagombóccal.

Hirdetés

loading...

hsdhsgsso

Márton napi recepteket itt találsz.

ghsfgsgsgo

Forrás: wikipedia.org

Facebook Hozzászólások