Recept

A lenyűgöző karamellás túrókocka. Különösen húsvétra ajánlott desszert

rhzdfhdhd

Hirdetés

loading...

Gyorsan összeállíthatod.

Hozzávalók:

az alaphoz:

  • egy kevés olaj a fólia megolajozásához
  • 320g vaníliás ostya
  • fél bögre pekándió
  • 8 evőkanál sózott vaj, megolvasztva
  • 1,5 teáskanál vanília kivonat
  • 680g krémsajt, megpuhítva
  • 1,5 bögre kristálycukor
  • 1,5 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 nagy tojás
  • fél bögre tejföl
  • fél bögre barna cukor, összenyomkodva
  • 6 evőkanál sózott vaj
  • 400 g édes sűrített tej
  • 2 evőkanál sötét kukorica szirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat

a díszítéshez:

  • pelyhes tengeri só

Elkészítés:

A tészta alap elkészítéséhez a sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. Egy 23cm x 33cm méretű tepsit alufóliával kibélelünk, és a fóliát vékony rétegben megolajozzuk.

A vaníliás ostyát és a pekándiót egy konyhai robotgép edényébe szórjuk, és addig mixeljük, míg morzsa lesz belőle. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliát is, és tovább mixeljük, amíg a keverék teljesen összeáll. A keveréket átöntjük az előkészített tepsibe és a morzsát jól belenyomkodjuk a tepsi aljába, az sem baj, ha a tészta felér az oldaláig.

Hirdetés

loading...

A töltelék elkészítéséhez a krémsajtot, a kristálycukrot és a vanília kivonatot egy közepes előkészítő edényben botmixerrel simára keverjük. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, a keveréket minden tojás után simára mixeljük. Ezután a tejfölt adjuk hozzá és ismét alaposan összekeverjük.

Az így kapott keveréket a tészta rétegre öntjük, a tetejét lesimítjuk, és 50 percig sütjük. Elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a süteményt negyed óráig pihentetjük nyitott ajtónál. Ezután kivesszük és egy órát hűlni hagyjuk.

A karamell borítás elkészítéséhez a barna cukrot és a vajat egy serpenyőbe öntjük és a serpenyőt közepes tűzön melegítjük. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a vaj megolvad, és a cukor szétolvad. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a kukorica szirupot és a vaníliát, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk.

A sütemény-hőmérőt a karamellás keverékbe helyezzük, és addig forraljuk, míg az eléri a 107°C fokot. A serpenyőt levesszük a tűzről és 5 percig hűlni hagyjuk, majd a keveréket a süteményre öntjük.

Hagyjuk 2 órát megszilárdulni, majd egy éles késsel kockákra vágjuk. Elhelyezzük egy tálon és minden sütemény kocka tetejét pelyhes tengeri sóval díszítjük.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Itt tudod kedvelni és megosztani a bejegyzést: