Egészség

A legteljesebb lista a gyógynövények préselt leveleinek gyógyhatásáról az articsókától a zsurlóig

Egyedül a frissen préselt gyü­mölcs- és zöldséglé tartalmaz­za mindazokat az anyagokat, melyek a zöldségben és gyümölcsben találhatók. Az így nyert innivalót fo­gyasszuk lassan, alaposan keverjük össze nyállal, és étkezés előtt (semmi­képp se utána), vagy önmagában igyuk.Ha leszűrjük a levet, értékes alkotóelemek vesznek el.

A déligyümölcsöt soha ne tegyük hűtőszekrénybe, +15 Celsius fok alatt „hidegsokk” alakul ki. A gyümölcssav bázikus vegyhatású, amennyiben nem adunk hozzá cukrot. Ha a kipréselt le­vet dobozolják vagy konzerválják, „meghalnak”, inaktiválódnak a ben­ne található enzimek és szerves ve­gyületei anorganikussá válnak. So­kan koncentrált élelemnek tekintik a préselt levet, ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elő, hogy dehidrálják (csökkentik víztartalmát, például kodenztej). A gyümölcslé előállításának két mód­ja ismert: a hidraulikus préselés és a centrifugálás.
A leg­újabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a prése­léssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyü­mölcscentrifugák hátránya, hogy a túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitami­nok nagy része tönkremegy – ellentétben a pré­seléssel.
Dr. Gerson megállapításai alapján rák­beteg gyógyításánál kevésbé ha­tásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt. Egy fizikus vizsgálata szerint ennek az is oka, hogy a centrifuga közép­pontjában pozitív elektromosság mérhető, míg a folyadék negatív töltésű. Az elektromos töltés tönkre­teszi az oxidációs folyamat enzimeit. Narancs­lét üveg- vagy porcelán facsaró segítségével nyerhe­tünk. Ne használjunk elektromos citrusfacsarót, a narancshéjra kifejtett nyomóhatás miatt a héj káros aromás savai nagy mennyiségben kerülnének a lébe.
Hazánkban is egyre több gyógynövényből, zöldségből, gyümölcsből préselt lé, tinktúra, szirup jelenik meg.  A leggyakrabban előforduló növényi kivona­tokat tartalmazó készítmények.
A frissen préselt levek és növé­nyi kivonatok általános hatása

Articsóka: általános erősítő, a máj méregtelenítését fo­kozza, lassítja az öregedési folyamatokat.

Bab: vízhajtó, fokozza a veseműködést.

Borágó: fokozza a teljesítőképességet, javítja a hangulatot, jókedvet vált ki.

Boróka: javítja az anyagcserét, gyulladáscsökkentő – kü­lönösen hatásos ízületi gyulladásnál, isiászban, jó vízhajtó, bőrtisztító, fokozza az erőnlétet és antibiotíkus hatású.

Burgonya: csökken­ti a gyomorsav-termelést, . elősegíti a gyomorfe­kély gyógyulását.

Cékla: jó vaspótló, javítja az immun­rendszer működését, krónikus betegségben szenvedőknek különösen ajánlott.

Citromfű: idegvédő, ideges, ingerlékeny­séggel járó állapotban, szervi elváltozás nélkü­li, vegetatív funkciózavarban hatásos.

Cickafark: erősíti a szív és az érrendszer működését, csökkenti az időskori szédülést és érlüktetést, harmoni­zálja a hormonszervek működését, csökkenti a menstru­ációs görcsöt.

Csalán: vértisztító, reumában méregtelenítő, böjtkúra hatásos kiegészítője, sok vasat tartalmaz.
Édeskömény: javítja az emésztést, csökkenti a puffa­dást, a hasi görcsöt, száraz köhögéskor elősegíti a nyákol­dódást és könnyíti kiürülését.

Fagyöngy: csökkenti az érelmeszesedést, a magas vér­nyomást, és javítja a szívműködést.

Feketeretek: javítja a májműködést, különösen az epekiválasztást, csökkenti az epekőképződést.

Fokhagyma: normalizálja a vérzsíréiléket, csökkenti a vérnyomást, hátráltatja az érelmeszesedést, antibiotíkus hatású anyag és segít a bélflóra helyreállításában.

Galagonya: normalizálja a vérnyomást, erősíti a szívet és javítja a keringést.

Kakukkfű: nyákoldó, köptető hatású, makacs száraz köhögésben kiváló.

Kamilla: görcsoldó, gyulladás­csökkentő, hámregeneráló, kitűnő hatású ideges gyomorpanaszra.

Káposzta: gyomor-bélrendszeri gyul­ladás, fekély jó gyógyszere, ízületi gyulladást csökkent.

Lándzsás útifű: garat- és hörgőgyulladásban jó gyulladáscsök­kentő és köhögéscsillapító. A friss pép kiváló sebgyógyító.

Libapimpó: görcsoldó, emésztőszer­vi panasznál kiváló nyugtató, has­menésellenes hatású.

Macskagyökér: nyugtató, alvást elősegítő, általános kiegyensúlyozó.

Martilapu: javítja a légzőszervek működését, oldja a makacs köhögést, kitűnő vízhajtó.

Medvehagyma: fokozza a keringést, elősegíti a gyo­mor-bélrendszer emésztőnedv-termelését.

Nyírfa: kitűnő gyulladáscsökkentő, különösen ízületi gyulladásnál; erősíti a vese és a hólyag működését, erőteljes vízhajtó.

Orbáncfű: feszültségoldó, kiegyensúlyozó, csökkenti a funkcionális szív- és gyomorpanaszt, segíti az elalvást.

Paprika: vízhajtó, magas C vitamin-tartalmának kö­szönhetően erősiti az immunrendszert, támogatja a szí­vet és a keringést.

Petrezselyem: vízhajtó, fokozza a mirigyek elválasz­tó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomorműködést.
Pitypang: erősíti a májműködést, fokozza az epekivá­lasztást és vértisztító.

Rozmaring: javítja a keringést, kitűnő élénkftőszer

Tök: aktiválja a vese és a húgyúti szervek működését, fokozza a vizelet-kiválasztást, sok A vitamint tartalmaz, ezért védőhatású a bőrnek és a nyálkahártyának.

Torma: étvágyjavító, emésztést elősegítő, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizelet-kiválasztást, és kitűnő gyulladáscsökkentő hatású ízületi bántalom esetén.

Fehér üröm: gyomorerősítő, javítja a gyomorsavtermelést és elősegíti az emésztést.

Vöröshagyma: fokozza az emésztőnedvek elválasz­tását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő.

Vízitorma: aktiválja az anyagcserét, fokozza a kiválasztószervek működését, méregtelenít.

Zab: roborál, védi a gyomornyálkahártyát, kitűnő erősítőszer kimerültség esetén.

Zeller: húgyhajtó, ízületi gyulladásnál kitűnő gyulladás­és fájdalomcsillapító.

Zsálya: gargalizálva gyulladáscsökkentő orr-, garat- és szájűri gyulladásra, belsőleg izzasztószer, tisztítja a bőrt.

Zsurló: kitűnő vértisztitó, kiválasztást elősegítő.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial