Egészség

A gyomorrák egy csendes gyilkos, ezeket a jeleket ne hagyd figyelmen kívül!

Noha negyed annyira elterjedt, mint 70 évvel ezelőtt, a gyomorrák ma is sok ember életét veszi el.  Ha időben észre veszik, 90 százalékos a túlélési arány öt éven belül, de sajnos sokszor későn érkezik az orvosi diagnózis, amikor már nem lehet gyógyítani.

A gyomorrák éveken keresztül csendesen növekszik, a gyomor nyálkahártyáján alakul ki sejtburjánzás, ebből a tumorok, amelyek sokáig tünet nélkül növekednek.

Ha ismered a tüneteket és a jeleket, sokkal könnyebb dolga lesz az orvosoknak, hogy megtalálják a megfelelő gyógymódot.

A tudósok nem tudják, miért alakul ki a gyomorrák, de van néhány tényező, amely a kockázatot növeli. Ilyen a H. pylori,baktérium jelenléte a gyomorban. Ez felelős a gyomorfekély kialakulásáért. A krónikus gyomorgyulladás, a gasztritisz is kockázati tényező, és valamiért azokban az ázsiai országokban, ahol sok fermentált ételt fogyasztanak, gyakoribb a gyomorrák (ilyen a mi savanyú káposztánk is, ami persze nem okoz gyomorrákot, de Japánban és Koreában napi szinten esznek ilyen fermentált élelmiszereket)

Hogy a csendes gyilkos ne csaphasson le, tisztában kell lenni a kockázati tényezőkkel és a tünetekkel is, amelyek a következők a Rákszövetség szerint

  • Emésztési gondok és reflux
  • hasi és gyomortáji fájdalmak
  • hányinger, hányás
  • véres hányás
  • hasmenés vagy súlyos szorulás
  • étkezés után puffadás
  • étvágytalanság
  • fáradékonyság
  • véres széklet
  • hirtelen fogyás
  • hasi nyomás
  • köldök fölötti tompa fájdalom
  • vérszegénység

Ezek a tünetek természetesen más betegségeket is jelezhetnek, de ha együtt szerepelnek, orvoshoz kell azonnal fordulni.

Kockázati tényezők

  • kor (55 fölött)
  • sós, füstölt, hirtelen sütött ételek, pirítós, steakek heti többszöri fogyasztása
  • alkoholizmus, dohányzás
  • gyomorműtét
  • családi hajlam
  • Helicobacter pylori baktérium a gyomorban

Ha a családban előfordult gyomorrák, mindenképpen érdemes rendszeresen gasztroenteorológushoz fordulni, mert nagy kockázati tényező a genetikai hajlam.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial