Egészség / Tippek

21 tünet amely magas vércukorszintre utal – azonnal változtasd meg az étrended! – A listából megtudhatod, hogyan

Nagyon fontos a vércukorszint nyomon követése, mivel életmentő lehet a cukorbetegség korai felismerése.

A tünetek kialakulása számos tényezőktől függhetnek, de ma megmutatjuk neked a leggyakoribb jeleket, amire érdemes odafigyelni.

A magas vércukorszintnek nincsen pontosan meghatározott számszerű értéke. Ha a vércukor a normálisnál magasabb szintre emelkedik, hiperglikémiának nevezik. A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezések előtt 7,0 mmol/l, illetve étkezések után 8 mmol/l fölötti.

A hiperglikémia akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elegendő inzulin termelésére. Az inzulin olyan hormon, amely segít a glükózt az élelmiszerekből bejuttatni a testcellákba, ahol energiát termelnek. Azonban, ha inzulinhiányban szenvedsz, a glükóz nem képes felszívódni a véráramba. Ha ez hosszabb ideig tart, bizonyos testrészek, például a vesék, az erek, az idegek és a szemek tartósan rongálódnak.

Itt olvashatod a megnövekedett vércukorszint jeleit:

A megnövekedett vércukorszint nem jelenti automatikusan a cukorbetegséget. Ezek a jelek a magas vércukorszintre utalnak:

  • Fizikai inaktivitás;
  • Fáradtság;
  • Hidegérzet;
  • Kiszáradás;
  • Túlzásba vitt étkezés;
  • Gyakori vizelés, különösen éjszaka;
  • Homályos látás;
  • Száraz száj;
  • Szomjúság;
  • Impotencia;
  • Koncentrálási problémák;
  • A vágások és sebek lassú gyógyulása;
  • Ismétlődő fertőzések;
  • Emésztési problémák;
  • Fokozott étvágy;
  • Idegproblémák;
  • Száraz és viszkető bőr;
  • Felesleges hasi zsír és súlygyarapodás.

HOGYAN SZABÁLYOZD A VÉRCUKORSZINTED

Annak érdekében, hogy hatékonyan kezeld a vércukorszinted, nagyon fontos tudni, hogy milyen ételeket fogyaszthatsz. Kerülni kell a magas glikémiás indexű ételeket. A glikémiás index olyan skála, amely megmutatja a szénhidrátok számát az élelmiszerekben, amelyek növelhetik a vércukorszintedet. Minél magasabb a szám, annál jobban növeli a vércukorszintet. A számok 0-100 között vannak – a 0 és 54 közötti élelmiszerek alacsony glikémiás ételeknek számítanak.

Ezek az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, melyeket biztonságosan fogyaszthatsz:

  • 1 tojás: 6
  • Egy csésze brokkoli: 10
  • Egy csésze hummus: 6
  • Egy csésze dió: 15
  • Egy csésze kesudió: 22
  • Egy csésze cseresznye: 22
  • Egy csésze joghurt: 23
  • Közepes méretű hagyma: 10
  • Közepes méretű alma: 38
  • Egy csésze spagetti: 42
  • Egy csésze zöld szőlő: 46
  • Egy csésze borsó: 54
  • 220 gr. Paradicsomlé: 38
  • 220 gr. Ananászlé: 46
  • 1 sárgarépa: 47
  • 1 narancs: 48
  • 1 grapefruit: 50
  • 1 banán: 52

Ezek az olyan élelmiszerek, amelyeknek 55-69 közötti a glikémiás indexük:

  • Egy csésze barna rizs: 55
  • Egy evőkanál méz: 55
  • Egy csésze zabliszt: 55
  • Egy csésze fehér rizs: 64

Ezek az olyan élelmiszerek, amelyek magas glikémiás indexel rendelkeznek, ezért kerülni kell őket:

  • 2 csésze pattogatott kukorica: 70
  • Rizs torta: 76
  • Egy szelet fehér kenyér: 70
  • 1 fánk: 76
  • Közepes méretű sült burgonya: 85
  • 1 csésze kukoricapehely: 92
  • 50 gr. Glükóz: 100

A táplálkozás befolyásolja az egészségi állapotodat, ezért ha bármilyen hiperglikémiás tünetet észlelsz magadon, minél előbb változtass az étrendeden.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Facebook Hozzászólások
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial